zondag 15 juli 2012


Zaterdag 14/07/12
Adriaan Brouwertochten.
Nooit voorheen werden er zoveel last minutes reizen geboekt naar warmere oorden. Wat is dat eigenlijk met die opwarming van de aarde. Ik vraag mij al gans het jaar af, wanneer gaat die opwarming bij ons beginnen?
Wandelvereniging Hanske de Krijger uit Oudenaarde staat vandaag garant voor het derde luik van de Oost-Vlaamse Biergordel. Ik had al een en ander vernomen van parcoursmeester Dirk Maes en wist dat er ons veel natuur te wachten stond. Het valt mij op dat er steeds meer lange afstandsorganisaties kiezen voor een All In pakket. Hier en daar moet het nog een beetje doordringen maar bij een All In heb je altijd voordeel. Ook vandaag is dat niet anders. Vier drankbonnen, Lekkere grote rijsttaart, Yoghurt, Suikerwafel en inschrijving wandeltocht voor amper € 5.50 als lid van een erkende vereniging. 50km topsport voor die prijs. Welke andere sport kan dit aanbieden?
Een aanvankelijk droge start leidde ons al snel naar een eerste stukje natuur. ’t Spei! Maar net buiten het stadscentrum en o zo mooi. Via Leupegem gaan we naar nog relatief nieuwe ondertunneling van de N60. Voor mij was het alvast de eerste keer dat ik hier kwam. Nog geen graffiti! Goed zo. Via enkele brede onverharde landbouwpaden trekken we naar een eerste scheldemeander “Het Veer”. Prachtig stukje natuur. Zo zullen we er nog een paar krijgen vandaag. Na een rustpost in Melden gaan we voor de eerste keer een heuvelzone opzoeken. Het kerkje van Nukerke is reeds van ver te zien. Het prachtige Koppenbergbos ligt er maar donker en somber bij. Goed uit de doppen kijken is de boodschap. Voor de verandering stappen we de koppenberg eens naar beneden. Een stukje langs de schelde en een andere scheldemeander met de niet onaardige naam “Schijteput” leiden ons een eerste keer naar Berchem (kluisbergen), aan de rand van de Heuvelzone. De plaatselijke lus die we hier maken is ronduit schitterend. Een lastige klim naar het dorp Kwaremont, enkele zeer mooie paden door draaimolens en weiden. Wat moet een mens nog meer hebben. En dan? Dan gingen de hemelsluizen open. Idyllische paadjes veranderden in zware modderstroken. Niets aan te doen. Toch konden de meeste wandelaars er mee lachen. Waarom niet trouwens. Nat is nat! “Singing is the Rain”.
Vanonder mijn regenscherm kijk ik uit op de Golf en Country Club Oudenaarde. Op het historische domein van kasteel van Petegem (1847) heeft de club sinds september 2007 een tweede 18-holes baan. Mooi onderhouden maar weinig of geen golfers vandaag!
De laatste kilometers verlopen traditioneel langs het Donkmeer. Het Donkmeer heeft een wateroppervlakte van circa 86 hectare en is daarmee, na het Schulensmeer, het tweede grootste meer in Vlaanderen. In het bedrijvenpark Coupure botsen we op een indrukwekkend aantal kranen. Tentoongesteld wegens 50jaar Willy Naessens.  Net voor het einde met zicht op de vroeggotische, 88m hoge Sint-Walburgakerk krijgen we nog een Adriaan Brouwer bruin bier aangeboden. Het is ondertussen opgehouden met regenen en de zon komt warempel even door de wolken piepen. Een na een komen de 50km de K.B.O. Sint Walburga startzaal binnen. De ene al wat meer vermoeit dan de andere. En zie! Een of meerdere bruine of blonde Ename’s of Adriaan Brouwers kunnen wonderen doen.
Ondanks het mindere weer heb ik toch intens genoten van een prachtige wandeltocht. Met dank aan wandelverenging “Hanske de Krijger Oudenaarde”.

Zie Foto's AdriaanBrouwertochten