donderdag 16 augustus 2012

Woensdag 15 Augustus 201241ste Internationale 15 Augustustochten

Beernem is niet echt bij de deur voor ons, maar ik weet uit het verleden dat deze Wisselbekertocht véél te bieden heeft. Wij zijn lid van wandelvereniging "De Chatons Ronse". Ronse ligt in het hartje van de Vlaamse Ardennen en als heuvelstappers komen wij graag eens naar het vlakke West-Vlaanderen. De ruime parking vlak voorbij de startzaal is al goed gevuld als wij rond 09h30 aankomen. Er zal dus veel volk zijn vandaag. Mede door het schitterende zomerweer. Wij kiezen voor de 17km. Een schitterende wandeltocht door een gedeelte van "De Bossen van Vlaanderen"
We verlaten de ruime startzaal en trekken naar het Provinciaal domein Lippengoed Bulskampveld. Lippensgoed-Bulskampveld is een 232 ha groot provinciaal groengebied in de Belgische gemeente Beernem. Het domein sluit aan bij een 280 ha groot Natuurgebied met de Vagevuurbossen in beheer van het Vlaams Gewest. Het domein bestaat uit restanten van het oorspronkelijke Bulskampveld, bestaande uit een heidegebied, akkers, loofbossen, naaldbossen en weiden. Het bevat onder andere een neogotisch kasteel met park en uitgebreide kruidentuin (ongeveer 400 soorten), een domeinhoeve en een vogelopvangcentrum. Circa 17 hectare bos, heide en weiden aan de Bornebeek worden als natuurreservaat beheerd door Natuurpunt.
Het is warm vandaag. Héél warm! Gelukkig kunnen we wandelen in de vochtige schaduwrijke omgeving van machtige loofbomen. Nu en dan worden we door valpoortjes in een natuurlijk weiland gezonden. Waarschijnlijk vertoeven er hier Galloway runderen. Een hoornloos, meestal zwart behaard runderras dat oorspronkelijk uit Schotland komt. Prachtige Fauna en flora. In de zanderige grond komen we opvallend veel heide struiken tegen en in de vochtigere stukken mooie langharig mos.
We wandelen over opvallend veel evenwijdige lange dreven en paden. Na een eerste controle dicht bij Hertsberge worden we door een prachtige beboste zone gestuurd waarin enkele riante woningen zijn neergepland. Vlak voor we de tweede rustpost bereiken mogen we genieten van een immense tuinbouw plantage. Het laatste stuk verloopt door het bosgebied "Vagevuur" beheerd door agentschap "Natuur en Bos" Nog iets ruiger en mooier voor mij. Het Vagevuur en het Lippens-Bulkampveld vormen samen het grootste bosgebied in West-Vlaanderen.
Niet verwonderlijk dat wij gedurende 17km bijna volledig op onverhard hebben gestapt. Voor mij persoonlijk een van de mooiste tochten in West-Vlaanderen.
Met dank aan "Wandelclub Beernem VZW" die naast een prima parcours voor een onberispelijke organisatie heeft gezorgd, kunnen we meer dan voldaan terug naar Ronse!

Foto's 41ste Internationale 15 augustustochten.