donderdag 17 mei 2012

18de Egmonttocht - 16de Wisselberkertocht


Donderdag 17/05/12
18e Egmonttocht – 16e Wisselbekertocht.
Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart is de Rooms-katholieke benaming voor de feestdag van de opneming van Maria in de hemel. Wandelverenging “WSV Egmont Zottegem” organiseert jaarlijks op deze hoogdag hun Wisselbekertocht. De Egmonters weten wat organiseren is, zij zijn niet voor niets de grootste club van Vlaanderen en ver daar buiten!
Zottegem is zowat de poort van de Vlaamse Ardennen en ik heb een stil vermoeden dat de 50km van vandaag geen vlakke aangelegenheid zal worden!
Als we de “feestzaal Bevegemse vijvers” verlaten voelen we dat de temperatuur deze nacht gezakt is tot dicht bij het vriespunt. Met de handen diep in ons zakken verdwijnen we in de velden. In het eerste gedeelte zit nogal wat verstedelijkt gebied. Enkele wegels langs het gehucht Wassenhove en de Bijloke leiden ons tot de eerste rustpost in Grotenberge, niet eens zo ver van de startplaats. Nog enkele straatjes, onder de spoorweg door en weg uit de centrumstraten. Langzaam maar zeker duikt er meer natuur op. Via het Romeinse getinte dorp Velzeke en enkele mooie onverharde wegels zoals het tot de verbeelding sprekende “Jan de Lichte pad” en enkele landbouwtoegangen gaan we verder naar Strijpen voor een nieuw rust halte. Tijd om de innerlijke mens te versterken! Het is verbazend droog ondanks de vele regen van de voorbije dagen en de landbouwers maken daar gretig gebruik van. Sommige weiden lijken wel bedekt met een blinkend boterbloemen tapijt! Eigen aan de streek zeker. Langs rustige goed begaanbare wegen stappen we verder richting St.-Goriks-Oudenhove. We zijn op een punt gekomen waar de streek wat heuvelachtiger wordt. De vroegere spoorwegbedding 82 is nu een prachtig stukje natuur geworden dat we na de controle in Michelbeke nog en tijdje blijven volgen tot aan het kasteel van Lilare. Het is een overblijfsel van de heerlijkheid van Lilare die reeds vermeld werd in de 12e eeuw. Het domein werd in 1933 aangekocht door de Zusters van Sint-Franciscus van Assisië die er een lyceum voor meisjes inrichtte. Rustige straatjes verder stappen richting Valkenberg! Wij maken echter een ommetje en krijgen een lastig pad te verwerken tot bij boven de Valkenberg. Gelukkig wacht er boven een rustpost. Niet zo maar een controlepost. “Café Den Hengst” Een café die zijn eigenheid van 30 jaar geleden heeft behouden. Een Leuvense stoof straalt warmte uit tot aan de achterdeur. Gezellig! Het dorpje Elst wenkt! De St.-Apoloniakerk die op een hoogte van 95m ligt is van ver te zien. We draaien echter rechts weg, terug naar de mooie spoorwegbedding 82 en de controle te Michelbeke. De rust is welgekomen want bijna onmiddellijk erna volgt een harde klim op een onverhard smal pad bijna gelijkopgaand met de Berendries! Heel goed gekend bij wielerfanaten. De klim blijft maar duren tot bijna in St-Maria-Oudenhove. We krijgen nog enkele mooie onverharde paden onder de voeten geschoven vooraleer we de laatste rustpost te St.-Goriks-Oudenhove bereiken. Ook in het laatste gedeelte zit nog een voor mij onbekende stevige kuitenbijter. Maar dan komt het einde in zicht. De vele wagens aan de startplaats wijzen er op dat het druk is vandaag. Meer dan 3000 wandelaars! Dit moet je verdienen.
WSV Egmont Zottegem heeft voor een prachtige wandeldag gezorgd. Met een Sloeber in de onmiddellijke nabijheid kunnen we nog wat nagenieten. Bedankt aan alle medewerkers voor de prima bediening!

Geniet alvast van foto's.!
WSV EGMONT ZOTTEGEM. 18e Egmonttocht - 16e Wisselbekertocht