zondag 10 juni 2012


Zaterdag 09/06/12
29ste Sloebertocht.
29ste Sloebertocht, tweede luik van de Oost-Vlaamse Biergordel. Een wandelklassieker in Vlaanderen. Gisteren zijn de “Die Hards” die voor 100km kozen reeds vertrokken. Wij opteren voor de 60km. Naast de 370, honderd km stappers zijn er vandaag nog eens meer dan 300 wandelaars voor de 60km. Van een succes gesproken.
De Sloebertocht staat garant voor een super all in pakket. € 10 voor: Deelneming aan de wandeltocht! Negen drankbons ter waarde van € 1.20. Een drankbon ter waarde van €1.80 in de Brouwerij Roman voor een Sloeber. Een yaourt. Een rijsttaartje. Een gratis Romanbiertje, Een gratis water, koeken en fruit bevoorrading onderweg. Wees gerust, je stapt geen 60km, inschrijving inbegrepen voor €10. Op die manier doet de club echt een grote inspanning ten voordele van de wandelaar. Bedankt Scheldestappers.
Het is winderig en fris deze 9 juni 2012. Wij houden er van in het begin een fors tempo op na. Kwestie van onze hartslag naar boven te krijgen en de lichaamstemperatuur wat op te drijven. Ik heb al wat ervaring, en voel van in het begin dat het snel zal gaan vandaag! We overschrijden de schelde en stappen langs rustige goed begaanbare paden naar Welden. Na de controle in Welden betreden we met de Reytmeersen een natuurgebied van 47 ha evenwijdig langs de schelde. Nog een mooi stuk Enamebos en Controle te Ename. Dan de kortste weg naar Schorisse. Niet het mooiste deel van de tocht, maar wat daarna volgt is subliem! Wij zijn inmiddels volop in de heuvelzone en in de Vlaamse Ardennen. Dit betekend klimmen en dalen. Via een pad langs de Kasteelmolen te Schorisse en het  prachtige O.Wattez pad stijgen we naar “Het Bosgat” vanwaar we een prachtig zicht hebben op de Scheldevalei. De Ezelboerderij Hamerlinck, het Kasteel van Wolfkerke! Een lastige oneffen kasseistrook en controle te Zegelsem waar een rijsttaartje onze energie op peil moet houden. Ondertussen zijn de 100km stappers ons komen vervoegen. Na Zegelsem maken we een lus van ongeveer 1km in een mooi stukje natuur alvorens naar het Burreken af te zakken. Na de overvloedige regenval van de voorbije dagen ligt het natuurdomein Burreken er maar zompig en glad bij. Mooi meegenomen. Steeds weer valt het mij op hoe sommige wandelaars moeiteloos door de gladde stroken schaatsen, anderen hebben alle moeite van de wereld om deze hindernissen te overwinnen. Als we voor de tweede keer in Schorisse aankomen zijn er reeds vele 100km stappers aanwezig. Schorisse is de centrale controlepost waar de bagage twee keer kan geraadpleegd worden. Zo te zien aan het aantal zakken en is hier veel volk vandaag.
Na Schorisse trekken we naar Mater voor een controle in de Brouwerij Roman. Er wacht ons tussendoor nog een zeer moeilijke doorgang langs een schuin aflopende gladde beekkant. Geen nood! Als volwaardige kamikaze atleten overwinnen we ook deze hindernis. Ieder jaar weer staat de Brouwerij Roman garant voor een schitterende controlepost.  Als we de controlepost binnen komen, worden we overweldigd door ene Sam Gooris. Volle gas!…op slag vergeten we alle spierpijn. Sloeber en schlagerfestival! Farandole! Hoe is het mogelijk na 80km? Toch zie ik ondanks het lawaai nog een wandelaar slapen op z’n stoel! Ja 100km laat zijn sporen na!   
Wijselijk verlaten we na twee eenheden de brouwerij, er moet uiteindelijk nog 20km gestapt worden! Een stukje natuur in wording te Volkegem. Bloemenpracht in volle expansie! Gratis bevoorrading en op naar Ename. Het laatste gedeelte verloopt opnieuw min of meer vlak, we krijgen nog enkele zeer mooie scheldemeanders en een gratis Romanbruintje alvorens we de kantine van KSK Zingem betreden.
Met dank aan “ Scheldestapper Zingem” kunnen we tevreden huiswaarts. Op naar het Volgende Luik van de Oost-Vlaamse Biergordel te Oudenaarde! 

 Foto's Zingem29steSloebertocht