dinsdag 29 mei 2012

Marche des 2 Monts. Mont-Marche Tournai.


Maandag 28/05/12
Marche des 2 Monts.
Les deux Monts! Mont Saint-Aubert en Mont de l’Enclus! Mont-Saint-Aubert is een heuvel in de Belgische provincie Henegouwen, met op de top de gelijknamige plaats Mont-Saint-Aubert. De heuvel wordt ook Mont de la Trinité genoemd, omwille van de bedevaarten die er sinds de 14de eeuw naartoe gehouden worden. Een organisatie van wandelvereniging “Mont Marche Tournai”!
Ik wou toch eens weten wat deze 60km tocht te bieden had. Van de beide heuvels Mont Saint Aubert en het kluisbos weet ik wel een en ander, maar al wat er tussen ligt is een vraagteken voor mij!
Het is aangenaam fris deze morgen om 05h30 als we toekomen in de startzaal bijna boven op Mont-St.-Aubert. Wij krijgen een breed panorama richting Frankrijk te zien! In het schemerdonker kunnen we enkel de suikerfabriek van Fontenoy onderscheiden. Na dat we de maat van onze T-shirt hebben opgegeven verlaten we Mont St.-Aubert richting Kluisberg. Meestal is de eerste indruk na enkele kilometers de weergave van de rest van een tocht, dit zou nu niet anders zijn.
Een schitterende zonsopgang. De keurig bewerkte landbouwgronden liggen als het ware gemetseld in de vlakte! Een lichte nevel en windstille ochtend voorspelt een zeer warme lastige 60km met veel weliswaar rustige maar verharde straatjes. Na een prachtige rustpost in een omgebouwde hoeve “Gite a la ferme” trekken we verder richting Celles. We verslinden het ene straatje na het andere. De volgende controle is in “Manege Du Quesnoy” te Celles. Alles wordt er in klaarheid gezet voor een jumping tornooi deze namiddag. Wij komen hier drie keer vandaag! Via Pottes en een stukje schelde schuiven we langzaam maar zeker richting kluisbos. Langzaam maar zeker doet de zon haar slopingswerk! Het is dan ook een verademing als we even kunnen genieten van het schaduwrijke kluisbos. Er wacht ons een lus van 9km. Heel even flirten we met de taalgrens om dan langs de Knokteberg terug naar warme open vlaktes gestuurd te worden. Rustpost in een café restaurant! Acacias. Aangenaam maar… duur!
Via een mooi stukje natuur met gelukkig wat schaduw stappen we richting Escanaffles. Een stukje hooiland en dan…de straatjes in open landschap. Wij zijn inmiddels rond 14h00 in de namiddag en de zweetdruppels zoeken hun weg over onze blinkende lijven! Het wordt stiller en stiller. Gelukkig heeft de organisatie voor gratis watervoorziening gezorgd. veel drinken is de boodschap. Mijn benen en armen beginnen vervaarlijk rood te kleuren. Het gevolg van een gemis aan voorjaarszon!
Buiten enkele riante verbouwde hoeves valt er niet zo veel te melden. Het kerktorentje boven op Mont-Saint-Aubert is ons doel. Elk van ons houd dit item onbewust goed in gaten. Nog een laatste lange geleidelijk aan klimmende verharde weg en dan zijn we eindelijk in de schaduw van de Mont-Saint-Aubert.  Nog nooit ben ik zo blij geweest om naar boven te mogen stappen!
Al bij al heb ik deze lastige tocht goed doorstaan. Onze beloning: een mooi T-shirt en een flesje bier “Bière du Mont Saint Aubert” Men kan wel zeggen weeral een T-shirt, maar elk van deze kledingstukken heeft vooral zijn emotionele waarde. En dat is ook nu niet anders.
Na nog een pintje of twee vatten we meer dan voldaan de terugweg aan naar huis.
Na een verkwikkende douche valt het pas echt op hoe we geleden hebben onder de zonnestralen!
Met dank aan wandelvereniging “Mont Marche Tournai” die vandaag voor een unieke 60km heeft gezorgd!