maandag 1 oktober 2012


Zaterdag 29/09/2012.

13de Deliriumtocht – 11de 50km door het land van Rhode.
De vakantie is achter de rug. Aan de ene kant jammer, maar anderzijds blij om terug de mooie vertrouwde natuur te kunnen induiken. Ik heb al een paar 15 en 20km’s gedaan maar nu is de tijd gekomen om terug aan het serieuze werk te beginnen.
Vandaag organiseert “WSV Land van Rhode” het laatste luik van de “Oost-Vlaamse Biergordel”. Na: Ronse – Zingem – Oudenaarde en Geraardsbergen is het vandaag in Melle te doen. Melle, aan de rand van grootstad Gent! Komt dat wel goed!. Wel ik kan jullie verzekeren dat we vandaag een absoluut schitterende natuurwandeling hebben gekregen. Parcoursmeester  Etienne de Neve heeft al z’n troeven op tafel gegooid!
Een lange rij 50km stappers stond ‘s morgens vroeg ongeduldig achter hun deelnemingskaart te wachten. Ik weet ook wel dat het inschrijfuur meer of min moet gerespecteerd worden. Maar uit eigen ervaring op onze “Super klijpetocht” heb ik ondervonden dat 350 inschrijfkaarten verkopen niet op een, twee, drie gedaan is! Ik heb toen meer dan een uur niets anders gedaan dan deelnemingskaarten aan de man te brengen. Niet verwonderlijk dat de mensen vroeg willen ter plaatste zijn. Een uur later vertrekken dan de eerste die in de rij staat is niet plezierig, zeker als je voor 50km of meer gaat!
Dit heeft niets te zien met de prachtorganisatie van vandaag!. De dagen worden al snel korter, fluovestjes en allerhande lichtjes wijzen ons moeiteloos de weg langs aardedonkere paden. Mijn compagnon van vandaag Jean-Pierre heeft de laatste tijd ook nog niet veel gestapt, en we nemen ons voor om niet al te snel te starten. Het eerste gedeelte verloopt rustig langs enkele paadjes en veel maïsvelden tot een controle in het Instituut voor landbouw en visserijonderzoek te Lemberge. Daarna beginnen we aan een onwaarschijnlijk mooi gedeelte hoofdzakelijk langs de Molenbeek en de Driesbeek. De gemeente Oosterzele heeft meer te bieden dan je zou denken. In de deelgemeente Moortsele stuurt de parcoursmeester ons langs de gekende natuurpoortjes een overstromingsgebied in. "Avontuurlijk vol natuur"! Ik kan het niet beter zeggen. Met haastige passen passeren we langs de gehuchten Rattepas en Hasselkouter richting Bunkerroute.  De bunkergordel ter verdediging van Gent lag verspreid over het grondgebieden van twintig verschillende gemeentes. De volledige bouw was allicht afgewerkt eind 1936, begin 1937. We stappen langs deze stille getuigen van een woelig verleden. Via de Prinsenmolen trekken we naar Makkegem waar het aanschuiven is voor een lekkere pannenkoek. Merkwaardig toch hoe die langeafstandstappers in elkaars buurt blijven, ook na reeds meer dan 25km. De tot nu toe zeer bevallige tocht zal de komende 25km niet onder doen voor het reeds unieke eerste gedeelte! De terugkeer naar Melle verloopt via prachtige boszones. “Biest – Harentbeekbos – Makkegembos – bruinbos – Nerenbos. Kilometers dwalen we langs het ene mooie stukje na andere over bruggetjes,  knuppelpaden, moerassige doorsteken enz…wat gaat de tijd toch snel voorbij als men zich goed voelt. Net voor de rustpost in Bottelare worden we even belaagd door een wespennest. Verschillende wandelaars worden gestoken. De wespen achtervolgden ons zelfs tot in het plaatselijke café.
Na Bottelare stappen we verder richting “Gentbos”. Een natuurlijk beheerd bos, gekenmerkt  door de typische etagestructuur: je vindt er een moslaag, een kruidenlaag, een struikenlaag en een boomlaag. Opnieuw krijgen we enkele zeer mooie moerassige stukjes onder de voeten geschoven. Het einde van deze toch wel merkwaardig mooie bedoening is in zicht. Op het laatst krijgen nog een halte in de “Brouwerij Huyghe, ook bekend als Brouwerij van Delirium Tremens”. Delirium tremens! Het blonde bier heeft een hoog alcoholgehalte (9%). Delirium tremens wordt verkocht in een karakteristiek mat gespoten, witgrijs, ondoorzichtig flesje en heeft als logo een roze olifant. Zowel de naam als het logo verwijzen naar een afkickverschijnsel dat optreedt bij onthouding na overmatig en langdurig alcoholgebruik: een delirium tremens. Wij zijn dus gewaarschuwd! Na het gratis aangeboden biertje en met nog 700m te gaan, komt er al snel een einde aan deze zeer prachtige tocht. Met dank aan de ganse crew van “WSV Land van Rhode” kunnen we meer dan tevreden terug naar huis! Ik heb er zowaar een delirium aan over gehouden, niet van de drank maar van de prachtige tocht van vandaag!
n.b. de biergordel gaat volgend jaar terug door, opnieuw met dezelfde clubs! Een goed excuus om niet thuis te moeten zijn! Te beginnen met de “Super klijpetocht” in Ronse op 09/03/2013!

Geniet even mee: zie foto's